cara masak ikan pekasam
Masukkan air sikit dalam beras tadi dan gaulkan dengan ikan yang dah diperap dengan garam tadi. Ikan pekasam sedap digoreng dan di makan bersama nasi panas dan biasanya digoreng bersama cili padi dan bawang.
Foto Resep Bekasam Fermentasi Ikan Palembang Sederhana Spesial Asli Enak Ikan Resep Ikan Resep
Pekasam telur ikan ini susah di dapat jd pas suami bawain seneng bnget.
. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan ikan. Sumbat juga garam dan beras dalam perut ikan. Perasakan kuah anda dengan garam dan serbuk perasa.
Perahkan limau nipis semasa dihidangkan. Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan asam keping kena pada ikan.
Bersihkan ikan gaul dengan garam kasar. Ikuti langkah-langkah seperti berikut untuk memasak resepi asam pedas ikan merah. Pekasam ialah sejenis makanan permentasi tradisional yang terkenal dan tahan lama dalam masyarakat melayu.
Boleh masukkan satu keping asam gelugur kalau suka masam. Akhir sekali tutup bekas dengan rapat. Dah lama pun gak makannya enaknya dimakan pake tangan sama nasi anget rebusan daun singkong.
Sangai beras sampai perang dengan api sederhana. Goreng ikan dengan api yang perlahan 3. Perap lagi berapa lama yang korang nak.
Elak letak garam terlalu banyak kerana daging akan jadi terlalu masin. Panaskan minyak asam pedas johor menggunakan banyak minyak baru rasanya lebih sedap. Selepas sejuk air garam tu masukkan ke dalam bekas ikan tadi sehingga kesemua ikan tadi terendam.
Selamat menjamu selera dan selamat. Kali ini saya bikin resep bikin pekasamnya dulu ya mom besok2 saya bikin resep masak. Masak cili merah cili padi bawang merah serai bersama air dan separuh santan.
Dijamin bakal boros nasi rasa pekasam agak asem2 gitu. Pekasam adalah mkanan yg berupa lauk makan berasal dr fermentasi ikan udang atau telur ikan. Goreng cili kering potong halus.
Panaskan minyak dan goreng ikan pekasam dahulu sampai masak dan angkat ikan pekasam ni. Angkat bawang dan cili dan taburkan di atas ikan pekasam tadi. Masukkan air garam yang sudah sejuk dimasak terlebih dahulu sehingga ikan terendam.
Buang sedikit minyak ikan ini dan terus masukkan bawang besar dan cili kering goreng sampai bawang menjadi layu. Seeloknya masukkan juga cebisan asam keping dalam perut ikan. Selepas 1 minggu boleh gorengkan dan rasa.
Selitkan asam keping 2 keping bagi setiap balang. Basuh daging dan hiris nipis. 2 ekor ikan pekasam 1 bji bawang besar 3 biji cili kering CARA MEMASAK.
Buat sampai ikan habis. Di setiap susunan ikan dalam bekas bertutup letakkan asam keping pilihan sekitar satu ke dua keping. Lepas tu kisar kasar beras.
Di setiap susunan ikan dalam bekas bertutup letakkan asam keping pilihan sekitar satu ke dua keping. Goreng sampai ringan dan garing. Angkat dan ke tepikan.
Apabila ikan dah garing angkat dan toskan IKLAN 5. Potong bawang besar dan cili kering. Gaul gunakan tangan je pun boleh asalkan semua ikan terkena dengan beras tersebut.
Tuang lebihan beras ke atas ikan sebelum bekas ditutup. Pastikan balang ditutup rapat dan ketat. Ini juga merupakan cara untuk mengawetkan makanan.
Masukkan ikan pekasam pilihan dan boleh angkat ikan apabila ia masak kalau tak suka ikan hancur. Goreng beras tadi pula. Tumis bahan-bahan tersebut sehingga garing dan naik bau.
Kacau sentiasa hingga bawang dan cili layu. Goreng ikan pekasam hingga masak. Akhir sekali masukkan ikan ke dalam balang.
Cara buat ikan pekasam. Angkat bawang dan cili. Pekasam jg merupakan salah satu cara mengawetkan ikan yg bnyk dilakukan di daerah saya Ogan Ilir.
Apabila nak di makan perahkan limau kasturi. Kemarin saat suami pulang kerja dibawain ini jd deh lgsg d eksekusi. Susun ikan tadi ke dalam bekas setiap susunan ikan tadi letakkan asam keping 1-2 keping.
Dalam 5 ekor ikan gelama tu aku masukkan 2 sudu besar garam kasar dan 10 asam keping. Kikis ikan dan asingkan berasnya 2. Masukkan air garam yang telah dimasak di atas api sederhana.
Kisar cili kering bawang merah bawang putih kunyit hidup dan halia. Lepas tu masukkan dalam balang dan susun satu persatu ikan. Masukkan juga asam gelugur.
Caranya mudah je. Susun ikan dalam bekas bersama asam keping. Kemudian tabur lagi garam masukkan asam keping dan masukkan ikan lagi.
Simpan di tempat yang sesuai selama 1 minggu. Mudah bukan cara buat pekasam. Sediakan balang dan taburkan sedikit garam kasar di dasar balang.
Ikan pekasam sedap digoreng dan dimakan bersama nasi panas. Ikan yang telah ditoskan digolek-golekkan dalam garam kasar dan juga beras yang telah dikisar lumat tadi. Jumlah garam dan asam keping tu aku main agak saja.
Dengan menggunakan minyak yang sama goreng cili merah dan bawang besar. Celup dan rendamkan sekejap ikan lebih kurang 1 minit sahaja. Tip goreng ikan pekasam 1.
Basuh dengan limau nipis. Gaulkan daging yang di tos tadi dengan garam kasar dengan secukupnya. Tuang beras lebihan yang telah ditumbuk tadi ke dalam bekas ikan.
Gunakan api yang kecil agar ikan masak sekata. Korang gaul rata ikan dengan garam kasar dan perapkan dalam 3 hari. Masukkan air garam yang sudah sejuk dimasak terlebih dahulu sehingga ikan terendam.
Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4. Tabur garam kasar letakkan asam keping. Jika tiada boleh guna asam keping asam jawa atau tepung gandum.
Pertama sekali masukkan cuka dalam bekas. Sediakan bekas kedap udara. Tuang lebihan beras ke atas ikan sebelum bekas ditutup.
Sumbatkan juga beras dalam perut ikan. Pekasam itu biasanya fermentasi dari ikan karena udang lagi melimpah jadi ku bikin pekasam udang aja. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan ikan.
Ayam Goreng Cili Padi Food Fish And Seafood Singapore Food
Cara Buat Ikan Pekasam Bahan Bahan Ikan Biasanya Orang Buat Ikan Pekasam Menggunakan Ikan Air Tawar Tapi Tak Ada Masalah Kalau Hend Food Recipes Meat Jerky
Tata Cara Pendaftaran Lomba Masak Ikan Nusantara 1 Melalui Online Www Primarasa Co Id Buka Www Primarasa Co Id Ikan Itu Enak Login Jika Sudah Pun Resep Ikan
Pin By Flora Manuil On Malayfood Cooking Recipes Malaysian Food Food
Cara Masak Ikan Bawal Goreng Kicap How To Cook Soy Sauce Fried Pomfret Fish Youtube Food Videos Food Blog Easy Meals
Pin On Indonesian Food And Drink
Cara Menggoreng Ikan Pekasam Menggoreng Ikan Pisang
Resep Gurame Pedas Manis Di Jamin Nambah Nasi Mulu Youtube
1 Photo From Carousel Food Beef Steak
Resep Ikan Pekasam Khas Banjar Oleh Heny Rosita Recipe Resep Ikan Resep Beras
Alam Sari Di Tanah Jauhar Ikan Pekasam Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api Makanan Ikan Resep Ikan
Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food
Zulfaza Loves Cooking Ayam Goreng Berempah Disubuh Ang Hening Memasak Ayam Goreng Makanan
Comments
Post a Comment